El municipi

El municipi de Toses està format per un conjunt de 4 pobles: Toses, Nevà, Fornells i Dòrria. Constant entre els més antics de la Vall de Ribes, han estat històricament aïllats per la seva situació remota i la seva particular idiosincràsia política. Actualment, però, i des de fa pocs anys, s’han construït moderns accessos per carretera, que juntament amb la històrica línia de ferrocarril transpirenaica de Barcelona a Puigcerdà, permeten descobrir al visitant una de les valls del Pirineu que millor conserven tota la seva bellesa i autenticitat original.

A la vall de Toses els racons on trobar el silenci i la màgia dels seus paisatges imponents i únics, semblen infinits.

Una caminada per un antic sender ramader, una passejada a cavall pel bosc, l’ascenció fins algun dels múltiples prats que coronen els seus arrodonits cims, el descens per una vessant colgada de neu verge, un senzill àpat amb els humils però saborosos productes de la terra, la contemplació d’un cel nocturn infinitament estrellat que gairabé es pot tocar, o la visita a alguna de les seves esglésies milenàries, són reptes que desafien els sentits del visitant àvid de sensacions.

No és estrany, doncs, que els pobles de la vall de Toses, sàpiguin contemplar el pas del temps amb la saviesa d’una immutable bellesa.