Camí de la cantina de Toses

Fitxa tècnica

  • Excursió de mitja muntanya. Fàcil sense neu.
  • Desnivell: sortida/arribada: 1.408 m
  • Cota màxima: 1.684 m
  • Cota mínima: 1.408 m
  • Equip de roba: esportiu
  • Calçat: esportiu
  • Durada total: 1 hora i 45 minuts

Presentació

El camí de la Cantina de Toses, unia l’antiga cantina a peu de la carretera nacional, que travessa la Collada de Toses i on tenia parada la diligència, amb el poble de Toses, i la seva estació de ferrocarril, al fons de la vall.
Avui, oberts nous accessos al poble, el camí ha perdut la seva importància, però continua essent un bon recorregut pel solell de Toses, des d’on es poden contemplar magnífiques panoràmiques de tota la vall.

Sortida: De la zona de l’estació de ferrocarril, on hi ha aparcament per als cotxes, i començarem a pujar cap al poble pel carrer principal fins a arribar a la plaça on hi ha la font. Allà agafarem el camí de l’esquerra i enfilarem tot dret cap a l’església de Sant Cristòfol.

10 minuts: Arribem a l’església romànica de Sant Cristòfol, on acaba el camí cimentat. Allà on acaba aquest camí, just al costat de la paret del recinte de l’església, surt un caminet de terra que seguim.

15 minuts: Passem pel costat d’un conjunt de cases en runes, que antigament formaven un barri de Toses. Continuem pel camí principal fins a arribar en uns cinc minuts fins a un filat, que hem de travessar. Des d’aquest tram es pot observar una magnífica panoràmica de la Vall de Ribes, els penya-segats on nien diverses espècies d’ocells i també els diferents nivells en paral·lel de la via de ferrocarril a conseqüència del túnel helicoidal, o de cargol, que perfora aquesta part de la muntanya per a poder salvar el fort desnivell de la vall.

35 minuts: Després d’haver-nos desviat a l’esquerra a l’alçada d’un turonet, per a pujar al seu cim (des d’on es pot contemplar la casa del Palós, una de les més antigues de la Vall de Ribes), prenem el camí que des d’aquesta alçada, segueix força més ample cap amunt i que pocs metres endavant travessa un rierol.

50 minuts: Arribant al capdamunt del camí, a peu de carretera, podrem observar que una mica més avall, a la nostra dreta, en mig de les pletes per al bestiar, hi ha una estranya construcció tota de pedra. És una antiga barraca de pastor encara dempeus, que a la seva entrada té una làpida en record d’un pastor mort per un llamp en companyia del seu gos l’any 1950.

1 hora: Després de la visita a la barraca, comencem el descens pel mateix camí per on hem pujat, gaudint cap al final d’unes esplèndides panoràmiques del poble de Toses, la seva església i al fons el cim del Puigllançada.

1 hora i 45 minuts: Arribem al punt de sortida.