Camí de la serra

Fitxa tècnica

  • Excursió de mitja muntanya. Fàcil si no hi ha neu
  • Desnivell: sortida/arribada: 1.255 m
  • Cota màxima: 1.420 m
  • Cota mínima: 1.255 m
  • Equip de roba: esportiu
  • Calçat: esportiu
  • Durada total: 1 hora i 5 minuts

Presentació

El camí de la Serra de Nevà és un itinerari fàcil, que amb poca dificultat permet gaudir de la considerable varietat d’espais que travessa. Així, es passa de les misterioses runes de l’església romànica a les cases de pedra del nucli del poble, passant abans per un bosc de pins, prats alpins, meravelloses vistes als 4 punts cardinals, una roureda, prats de dall, i un grup de masos. Un entorn diferent, una nova panoràmica es pot descobrir a cada pas, al llarg d’aquesta passejada al voltant de Nevà.

Sortida: De la Plaça on ens deixa la carretera asfaltada que ens porta fins a Nevà des de Planoles. Hi ha una font i un aparcament per als cotxes. A la dreta de la font surt un carrer, Pau Casals, que si el seguim sempre cap amunt ens duu a través del Raval de Nevà, fins al cementiri i l’església romànica de Sant Cristòfol de Nevà.

10 minuts: Deixem enrera les runes de l’antiga església parroquial de Sant Cristòfol, des d’on es gaudeix d’una bona vista de la Vall de Ribes, i agafem un camí de terra que surt immediatament després de girar lleugerament a l’esquerra. En uns tres minuts arribarem a les instal·lacions de dues antenes de telefonia mòbil. Allà prendrem el sender que una mica amagat surt cap amunt entre les dues antenes. De seguida el camí és fàcilment reconeixible, ja que està flanquejat per petits murs de pedra i a la dreta tenim bosc de pi roig i a l’esquerra de roure.

20 minuts: Seguint el camí arribem a un prat que haurem de travessar per reprendre el camí. Uns cinc minuts més tard arribem a un segon prat, molt més gran, que al seu centre té unes roques. Des d’aquest punt gaudirem d’unes esplèndides vistes cap a totes les direccions. A ponent trobarem la Collada de Toses, i girant cap a la dreta, Dòrria, la Coma de Dòrria, la Coma de Planès, la Serra d’Estremera i, als seus vessants, els pobles de Planès, Planoles i Ventolà; Pardines i la vall del Segadell, la Serra Cavallera, el Taga, i en primer pla, el Tossal, Can Baldric de Dalt, Nevà i els Plans de la Muntanya de Nevà.

35 minuts: Després de dedicar uns minuts a contemplar la panoràmica, travessem el prat fins al capdamunt, i a l’esquerra, al costat d’una pomera trobem un sender que s’endinsa en la roureda. Agafem aquest camí que ens duu en un suau descens inicial fins a una petita tartera. Seguim el sender de baixada fins a arribar a un prat on al cap de poc el caminet, a l’esquerra, ens duu entre prats fins a una pista forestal. Abans, però, haurem de travessar un petit rierol.

45 minuts: Agafem la pista cap a l’esquerra, en sentit descendent, deixant enrere un dipòsit a l’esquerra, una cruïlla a la dreta, i més tard unes cases altre cop a l’esquerra, a l’alçada de les quals seguim pel camí cimentat. Entre prats, roures, freixes, bedolls i cirerers a la vora del camí, arribem a les primeres cases del poble de Nevà. Poc després en una bifurcació del camí, prenem el carrer de la dreta que puja i tot seguit el de l’esquerra que baixa fins a l’església de la Mare de Déu del Carme.

1 hora i 5 minuts: Prenent el carrer que surt just enfront de l’entrada de l’església, arribem fins al punt de sortida.