Camí de Nevà a Espinosa

Fitxa tècnica

  • Excursió de mitja muntanya. Fàcil
  • Desnivell: sortida/arribada: 1.255 m
  • Cota màxima: 1.292 m
  • Cota mínima: 1.153 m
  • Equip de roba: esportiu
  • Calçat: esportiu
  • Durada total: 2 hores

Presentació

Aquesta ruta és un tram del camí més llarg que unia Nevà amb Dòrria i que forma part de la xarxa de camins pedestres que unien els diferents nuclis habitats de la Vall de Toses. L’itinerari ens porta fins a Espinosa, conjunt de cases agrícoles i ramaderes amb una certa importància històrica a la vall, ja que antigament hi havia la casa comunal de la baronia de Toses i més tard l’escola a la qual anaven tots els nens del municipi. La força del torrent que baixa dels cims de Dòrria i del mateix Rigard van estimular el seu aprofitament mitjançant la instal·lació d’un molí fariner, del que encara queden les runes, i d’una central elèctrica.

Sortida: Sortim de la Plaça on ens deixa la carretera asfaltada que ens porta fins a Nevà des de Planoles. Ens adrecem cap al cementiri i l’església de Sant Cristòfol pel carrer que surt a la dreta de la font, Pau Casals, que sempre cap amunt ens hi duu a través del Raval de Nevà. Un cop allà, deixarem el cementiri a la dreta, i prendrem la pista cimentada que baixa.

10 minuts: Arribem a la Pista forestal que va de Nevà a Fornells. La travessem i seguim pel camí de terra que hi ha davant. Més endavant, trobem una cruïlla i prenem el camí de l’esquerra.

22 minuts: Després de creuar un torrent, la pista acaba en un prat. Una vintena de metres més avall del prat, a mà dreta i entre els arbres, trobem corriols de bestiar seguint la carena, que agafem en sentit descendent, fins a anar a trobar la línia elèctrica. La creuem i arribem tot seguit a un gran prat d’aspecte bucòlic.

35 minuts: Un cop al prat seguirem cap a l’esquerra, vorejant-lo, i busquem l’inici d’una pista que ens durà de baixada i sense pèrdua fins al riu, just davant d’Espinosa.

50 minuts: Iniciem el retorn pel mateix camí que hem fet per arribar fins aquest punt.

2 hores: Arribem al punt de sortida.