Camí de Toses a Castellar de n’Hug

Fitxa tècnica

  • Excursió de mitja i alta muntanya. Dificultat mitjana sense neu
  • Desnivell: sortida/arribada: 1.409 m
  • Cota màxima: 1.880 m
  • Cota mínima: 1.395 m
  • Equip de roba: esportiu, roba d’abric i pluja
  • Calçat: botes de tresc
  • Durada total: 7 hores i 15 minuts

Presentació

Aquest camí és una variant més suau, però també més llarga, de l’antic camí que unia Toses amb Castellar de n’Hug. Molt utilitzat per la gent de Castellar, especialment a l’època en què el ferrocarril de Toses era la seva sortida més fàcil cap a les terres baixes, va ser font d’intercanvi comercial i el motiu pel qual encara avui existeix una gran relació entre els dos pobles i els seus habitants. L’excursió passa per paratges d’una extraordinària bellesa, pertanyents a l’Espai d’Interès Natural de la Serra de Montgrony i el Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Qui vulgui, pot fer només l’anada o la tornada.

Sortida: De l’Estació de Ferrocarril de Toses. Creuem el pas a nivell en direcció a la baga, i tot seguit prenem el camí de l’Oreneta que surt al costat de la casa blanca.

5 minuts: Arribem a l’Oreneta, on hi ha una bandera. Tot seguit creuarem un parell de rierols, més endavant en una bifurcació tirarem a la dreta i amunt, i després seguirem la ziga-zaga que fa el camí primer a la dreta i després a l’esquerra.

20 minuts: Passem un filat i agafem el camí de l’esquerra. Caminem paral·lels al filat, fins arribar a l’alçada d’uns prats que deixarem girant a la dreta. Seguim el camí marcat, fent una sèrie de ziga-zagues que ens portaran a un tram entre boixos.

35 minuts: Quan arribem a una pista forestal, seguim la pista cap a l’esquerra, en sentit ascendent. Al poc ens trobem una bifurcació de la pista. Agafem la de la dreta i ja no l’abandonem fins que s’acabi.

1 hora i 50 minuts: Arribats al final de la pista, al Pla de Fenal, tenim davant un filat. Agafem, entre el final de la pista i el filat, el camí que surt en sentit contrari al que hem vingut i que puja entremig del bosc fins al Collet de les Fontetes de Castellar.

2 hores i 15 minuts: Un cop al coll, gaudim d’una meravellosa panoràmica dels dos vessants, essent especialment espectacular el paisatge que tenim davant durant el descens que iniciem cap a Castellar de n’Hug per un camí d’ovelles, primer fins a l’abeurador i després fins a una pista forestal.

2 hores i 30 minuts: Un cop a la pista, la seguim cap a l’esquerra per aquesta durant uns 15-20 minuts, fins que a l’alçada d’un tancat per a ovelles veurem una pista que surt en sentit contrari al que venim, que hem de prendre cap a baix a la nostra dreta. Una mica més endavant el camí s’ajunta amb un altre, el seguim cap a l’esquerra fins a arribar a un corral d’ovelles, que rodejarem per l’esquerra fins a anar a parar a la carretera que uneix Castellar amb La Molina.

3 hores: Agafem la carretera cap a l’esquerra, en sentit descendent, fins que just després de la corba on hi ha l’entrada a una pedrera, saltem la tanca de protecció per als cotxes i seguim un camí antic empedrat, fàcilment reconeixible, que ens porta novament a la carretera estalviant-nos un bon grapat de corbes. Un cop aquí seguim baixant per aquesta, fins que a la dreta trobem indicat el camí del camp de futbol. Prenem aquest camí.

3 hores i 35 minuts: Passat el camp de futbol, arribem finalment a Castellar de n’Hug. Després del descans necessari per reprendre forces iniciarem la tornada pel mateix camí que hem vingut.

(Qui es vulgui estalviar fer la tornada a peu, pot deixar prèviament un vehicle a Castellar i, així, tornar al punt de sortida per l’espectacular carretera que passa pel Coll de la Creueta i el Pla d’Anyella.)

5 hores i 30 minuts: Seguint el camí en sentit contrari al d’anada, arribem primer al Collet de les Fontetes de Castellar (un bon lloc on aturar-se per a descansar i menjar el dinar que duem preparat). Des d’aquí iniciem el descens cap al Pla de Fenal, que ens ocupa 15 minuts, i després per la pista forestal fins al camí de l’Oreneta.

7 hores i 15 minuts: Arribem finalment a Toses, on trobarem el necessari per al merescut descans.