Puigmal

Fitxa tècnica

  • Excursió d’alta muntanya. De mitjana dificultat sense neu.
  • Desnivell: sortida/arribada: 1.815 m
  • Cota màxima: 2.910 m
  • Cota mínima: 1.815 m
  • Equip de roba: Cangur i roba d’abric
  • Calçat: botes de tresc
  • Durada total: 4 hores i 45 minuts

Presentació

L’ascensió al Puigmal és una de les més mítiques i tradicionals de l’excursionisme català. Una de les rutes amb més solera és la que partint de Planoles, puja al Collet de les Barraques i d’allà segueix la carena fins al cim. Aquesta és la ruta que es proposa. Efectuarem la sortida, des del refugi de Corral Blanc, on aparcarem després de pujar amb el cotxe per la pista asfaltada que surt cap amunt al davant mateix de l’entrada a Planoles des de la carretera nacional.

Sortida: Un cop al refugi de Corral Blanc, prenem la pista que puja cap a la dreta, fins a arribar a una esplanada, el Collet de les Barraques, on hi ha uns miradors panoràmics tant cap a la serra de Montgrony com cap al Puigmal i cims del Freser. Allà mateix hi ha, a més, els vestigis d’una mina abandonada.

5 minuts: Des del Collet comencem a seguir en sentit ascendent les marques del GR11 que discorren paral·leles i a l’esquerra del filat.

15 minuts: El camí es perd en un prat on trobem unes grans roques blanques. Continuem fins a retrobar, un cop s’acaben els pins, el filat que discorre per la carena de la serra de la Vaquerissa, i que hem de seguir.

45 minuts: S’acaba el filat i aleshores seguim unes marques verdes i blanques que ens portaran en 20 minuts fins al Pas dels Lladres (2.520 m), des d’on gaudirem d’esplèndides vistes de la Cerdanya.

1 hora i 5 minuts: Continuem per la pista que en direcció nord envolta el Tossal del Pas dels Lladres (2.665 m) i que arriba fins a la carena (2.653 m), on s’acaba i passa a ser camí.

1 hora i 45 minuts: Arribats a aquest punt, seguim el camí cap al cim del Puigmal.

2 hores i 35 minuts: Mitjançant unes quantes ziga-zagues del camí, arribem al cim. Després del merescut descans, i gaudint de les meravelloses panoràmiques que des del capdamunt de tot es contemplen, iniciem el descens pel mateix camí per on hem pujat.

5 hores: Arribem de nou al refugi de Corral Blanc.