Volta a l’avetar

Fitxa tècnica

  • Excursió de mitja muntanya. Dificultat mitjana si no hi ha neu o fang.
  • Desnivell: sortida/arribada: 1.305 m
  • Cota màxima: 1.873 m (1.712 m sense l’ascensió al coll de Coma Ermada)
  • Cota mínima: 1.275 m
  • Equip de roba: esportiu i de pluja
  • Calçat: botes de tresc
  • Durada total: 5 hores i 25 minuts (4 h. 25 min. sense l’ascensió al coll de Coma Ermada)

Presentació

L’Avetar és el nom que rep l’impressionant bosc de l’obaga de Planoles, que és en la seva gran majoria de propietat comunal. El nom prové del fet que les parts mitjanes i altes de la vall escarpada i humida que ocupa aquest bosc estan compostes quasi exclusivament per avets, alguns d’ells monumentals ateses les seves mides i edat. Aquest avetar, que és l’últim que hi ha al vessant sud del Pirineu abans d’arribar a la Mediterrània, conté un gran nombre d’espècies animals i vegetals, i per això forma part de l’Espai d’Interès Natural de la Serra de Montgrony. Part del camí coincideix, a més, amb l’antiga ruta que unia Planoles amb el Santuari de Montgrony i amb el poble de Gombrèn.

Sortim del final de la pista forestal de Roca Aguda que s’agafa en un trencant a la dreta de la pista que uneix Planoles amb Campelles.

Inici: En la mateixa direcció que la pista forestal, surt del final d’aquesta i al costat esquerre del cartell que indica que estem en un espai protegit, un caminet que ens obliga a travessar un rierol i que ascendeix ràpidament per a després baixar molt lleugerament fins a arribar a un torrent.

10 minuts: Travessem aquest torrent i en 15 minuts més arribarem al capdamunt de la serra de Malcastell, des d’on es pot distingir una roca que té un arbret al seu damunt, anomenada Roca d’en Jan.

40 minuts: Després de deixar a l’esquerra un pedregar recobert de molses, anomenat el Forn de la Calç, i de travessar un rierol, ascendim entre els avets, fins a trobar un avet monumental de proporcions colossals.

1 hora: Havent travessat un torrent i fent camí entre aquest torrent i un altre de paral·lel, trobem en el llit habitualment eixut del de la dreta una roda de molí, la qual és difícil explicar com ha acabat en aquesta curiosa situació.

1 hora i 10 minuts: Tot seguint el sender, i travessant una petita esplanada boscosa i humida, arribem a una bifurcació. El camí de la dreta va directament a Coll Roig, el de l’esquerra, que és el que agafarem, al Pla dels Anells, passant per un bonic salt d’aigua.

1 hora i 35 minuts: Arribats al Pla dels Anells, i havent gaudit de la magnífica panoràmica que es té des de les roques que hi ha al seu extrem, continuem pujant pel camí que hi ha tot just a la dreta del que ens ha portat fins aquí.

1 hora i 50 minuts: Després de travessar un torrent i tot seguit una mollera, arribem a una cruïlla des de la qual agafem el camí de la dreta (el de l’esquerra porta fins al Pla dels Avets).

2 hores i 10 minuts: Incorporats al camí que va de Campelles a Nevà per Coll Roig, i seguint-lo cap a la dreta, arribem a la Font de l’Artigàs i a una sèrie de prats alpins des d’on gaudim d’una bona vista panoràmica. En aquest punt hi ha l’opció de continuar recte fins a Coll Roig i començar el descens, o al contrari i seguint la nostra proposta, ascendir pujant pel dret fins al coll de Coma Ermada, podent gaudir d’unes esplèndides vistes.

2 hores i 50 minuts: Iniciem el descens pel camí des del Coll de Coma Ermada fins a Coll Roig. Arribem en pocs minuts al búnquer i a la font Negra i, finalment, a Coll Roig, des d’on baixem paral·lels al filat.

3 hores i 30 minuts: A l’alçada de les roques vermelles comencem a baixar perpendicularment fins a trobar el camí que unia Montgrony amb Planoles, que seguim en sentit descendent. Passem al cap d’uns 35 minuts per Coll Garroter, creuem després un filat, unint-nos al cap de 15 minuts més a un altre camí que sempre fem en sentit descendent.

4 hores i 35 minuts: Arribem a Coma Rossa on ens apartarem lleugerament del camí per contemplar entre esplendorosos avellaners les runes de l’anomenat Convent dels Monjos.

4 hores i 50 minuts: Continuant prats avall, deixem Cal Gasparó a l’esquerra i trobem una bifurcació. Seguim el camí de l’esquerra que al cap de poc comença a fer pujada i travessem un prat que ens porta al Collet, des d’on es veu Roca Aguda i la serra de Malcastell.

5 hores i 25 minuts: Després de travessar una sèrie de tres torrents, l’últim dels quals entranya certa dificultat, hi ha una cruïlla on cal prendre el camí de la dreta que, travessant 2 torrents més i superant una última pujada, arriba finalment al punt de sortida.