Volta al tossal

NEVĂ€ – CAL BALDRIC DE DALT – CAL GASPARĂ“ – FONT DE LA VENA – ALBERG MARISTA – NEVĂ€

Fitxa tècnica

ExcursiĂł de mitja muntanya. FĂ cil.

Desnivell: sortida/arribada: 1.255 m

Cota mĂ xima: 1.370 m

Cota mĂ­nima: 1.060 m

Equip de roba: esportiu

Calçat: esportiu

Durada total: 2 hores i 50 minuts

 

PresentaciĂł

A l’obaga de la Vall de Toses i de Planoles, entre el mateix poble de Nevà i el torrent de l’Aspre, hi ha una relativa densitat de poblament, fonamentalment de cases i masos agrícoles i ramaders, que és excepcional a la resta de la Vall de Ribes. Hi ha qui vol veure un origen misteriós a aquest poblament, relacionant-lo amb les heretgies càtares, que a Nevà tingueren un cert arrelament. Sortim, doncs, de Nevà per a descobrir els diferents masos que ocupen un espai històricament enigmàtic i paisatgísticament exhuberant.

Sortida: Deixem el cotxe a la Plaça de la Font de Nevà, on acaba la carretera asfaltada que connecta amb Planoles. D’allà comencem a caminar seguint el carrer que porta cap a l’hípica. Al cap de 5 minuts el carrer passa a ser de terra.

15 minuts: Trobem una cruïlla, i prenem la pista de l’esquerra cap a la casa aïllada de Can Baldric de Dalt, que queda al capdemunt d’un coll, entre els cims del Tossal i el Cogulló..

35 minuts: Arribem a Cal Baldric de Dalt. Passem per la dreta de la casa, travem el prat que té davant i, ja de baixada, trobem un camí de carro que agafem cap a l’esquerra, el seguim, a uns deu minuts més de camí travessem un rierol i, encara 10 minuts més tard, trobarem una cruïlla de pistes. Hem de seguir la que baixa.

1 hora i 5 minuts: Arribem a Cal Gasparó, des d’on es gaudeix d’una bona vista dels pobles de Planoles i de Planès, així com també de la seva muntanya i els cims del Puig de Dòrria i del Puigmal. La pista de terra s’acaba i comença una cimentada que hem de seguir cap avall.

1 hora i 30 minuts: Agafem el camĂ­ que sortint a ma esquerra i tal i com estĂ  indicat al cartell, porta en uns cinc minuts fins a la Font de la Vena, lloc on era costum anar a berenar entre la gent de Planoles.

1 hora i 40 minuts: S’acaba el camí en un prat des del qual surt un altre camí que, tot creuant un pont, ens porta fins a l’alberg dels Maristes. Un cop allà, pugem unes escales que surten de davant de l’alberg i desprès d’una pronunciada pujada seguirem el camí senyalitzat amb marques blanques.

2 hores i 10 minuts: El camí arriba a una pista de terra que seguim avall fins a trobar, deu minuts més tard, un torrent que es pot creuar amb facilitat. Immediatament després ens incorporem a l’esquerra a una estreta pista que seguim amunt. És el camí antic de Nevà, que passa al costat de les runes d’unes antigues cases.

2 hores i 50 minuts: Al capdamunt d’aquest camí arribem de nou a la plaça des d’on hem sortit.