Església de Sant Víctor de Dòrria

El temple d’aquest encisador petit nucli de població enlairat a 1550 metres d’altitud fou consagrat pel bisbe l’any 903, per la qual cosa durant l’any 2003 se celebren els actes de commemoració dels 1.100 anys d’aquest fet.

stvictor_dorria

Al llarg de la història s’han afegit diversos elements arquitectònics com la torreta del campanar, formant un bell conjunt arquitectònic que conserva al seu interior unes pintures romàniques de gran valor històric i artístic.

Descobertes en el marc de les obres de la restauració duta a terme entre 1997 i 1999, i en la que també es van descobrir un bon nombre de restes humanes, són una de les troballes més importants dels darrers anys a Catalunya.

Donada la seva excepcionalitat artística, i per tal de garantir la seva protecció, actualment l’accés a l’interior del temple és controlat, i les visites són limitades. Així i tot, a partir del 2003 s’establirà un servei de visites comentades la majoria de caps de setmana i vacances, per tal que aquelles persones o grups interessades a visitar el temple i les seves pintures pugui fer-ho.

Per a més informació adreceu-vos al telèfon de l’Ajuntament de Toses.

  • Descoberta de les pintures murals

Les pintures murals romàniques de l’església de Sant Víctor de Dòrria foren descobertes el novembre de 1997 quan, a partir d’un projecte de restauració de l’església promogut per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, el Bisbat de la Seu d’Urgell i l’Ajuntament de Toses, tècnics del Servei de Restauració de Monuments de la Diputació de Girona van aprofitar per realitzar prospeccions a l’absis, a la volta i a les parets interiors per detectar algun indici de pintura de certa antiguitat. Sota cinc capes de guix i calç, agregades al mur en èpoques passades, van aparèixer les primeres mostres de pintura.

En una església on les reformes i les ampliacions arquitectòniques van desdibuixar l’estructura primigènia, era impensable que hi hagués cap resta de pintura mural. Fetes les anàlisis, consultes i prospeccions oportunes es va confirmar la seva originalitat romànica, datable del segle XII. Un cop confirmades les seves característiques romàniques es va prioritzar la intervenció i es va procedir a la seva restauració.

L’aspecte actual que presenten les pintures és el testimoni real que ens ha quedat del passat romànic de l’església després de les alteracions sofertes. No s’han reconstruït ni intentat millorar el seu aspecte estètic, ja que s’ha cregut oportú conservar-les en la seva originalitat.

  • Descripció de les pintures murals

La zona central de la volta de l’absis quadrangular està presidida per una Maiestas Domini, a l’interior d’una màndorla ovalada, acompanyada pel tetramorf i una triada d’àngels per banda, tot això envoltat, a la vegada, per una sanefa geomètrica. Al dessota de la sanefa, coincidint amb la zona semiabsidal, i a ambdues bandes del presbiteri, podem veure l’habitual agrupació d’apòstols en posició frontal, envoltada així mateix, per una altra franja decorativa diferent. La seqüència pictòrica és seguida, a la volta central, per una aurèola circular a la zona més alta, conservada parcialment, i on es representa a l’interior, un personatge assegut, que podria tractar-se de la Verge sense el nen. A cada costat hi ha dos àngels que sostenen la màndorla i enmig seu apareix la imatge d’un profeta. El frontis de l’arc triomfal presenta imatges d’arrel profana atesa la seva sensualitat. A la capella lateral dreta, a la vegada, es van descobrir unes pintures al tremp d’època posterior amb la imatge de dos personatges amb un fons estrellat.